Bröllopsfotograf och pris?

Varför ska man boka en dyr bröllopsfotograf när det finns de som fotar nästa gratis? Jag som bröllopsfotograf resonerar i detta inlägg lite kring prissättning och vad jag tycker att du bör fråga DIN bröllopsfotograf.

 

Nu börjar årets bröllopssäsong för mig som jobbar som bröllopsfotograf. Jag fotar bröllop i framförallt Uppsala och Stockholm, men självklart också på andra platser i Sverige och ibland utomlands.

 

Just nu är det många bröllopspar som söker en duktig bröllopsfotograf. Därför tänkte jag ta en liten stund att skriva ner några punkter som jag tycker är viktiga att tänka på när man jämför bröllopsfotograf och pris?
Jag tycker det första man bör fråga sig är hur många bröllop som fotografen faktiskt fotograferat? Är det någon som precis börjat fotografera eller är det en rutinerad bröllopsfotograf med många bröllop bakom sig?

 

Hur jobbar fotografen med posering under porträttsessionen? En duktig bröllopsfotograf ser självklart till att poserna passar brudparet, att inget konstigt eller fult finns i bakgrunden och att ingen del av brudparet ”kapas” i bilden av misstag. T.ex. är det inte ovanligt att en orutinerad fotograf placerar brudparet mitt i bilden och råkar kapa tårna eller kanten på en klänning eller släp. Det ser mycket slarvigt ut. Här jobbar en rutinerad fotograf mer med spännande vinklar, olika typer av poser och ljus och bild-komponeringar.
bröllop i visby

 

Teknik. Tyvärr är detta en viktigare punkt än vad många tror. Jag har under årens lopp blivit kontaktade av, tyvärr, ganska många brudpar som anlitat en orutinerad fotograf och sedan inte blivit nöjd med bilderna. De undrar om jag kan ”hjälpa dem att redigera bilderna så att de blir bra.” Sorry, men det är ganska omöjligt. En billig kamerautrustning innebär att bilder ofta blir suddiga, mörka och gryniga och framförallt att de inte har den där härliga, suddiga bakgrunden som så många brudpar älskar. Detta är bildegenskaper som kräver en viss typ av utrustning. Denna utrustning är ofta dyr. En rutinerad bröllopsfotograf har alltid flera kamerahus, objektiv, blixtar med mera och det är inte ovanligt att man har utrustning för 80.000:- eller mer med sig! Jag tycker det är viktigt med en fotograf som redan gjort denna investering och inte en fotograf som fotar ditt bröllop för att SEN kunna investera i BRA kamerautrustning.

 

Social förmåga är något som underskattas. Ditt bröllop är kanske en av de viktigaste dagarna i dit liv. En bröllopsfotograf är en främling som du bjuder in att dela denna dag med. Hur viktigt är det då inte med en fotograf som klär sig snyggt, vet hur man för sig och som ser till att inte synas och höras mer än nödvändigt under din bröllopsdag? Jag rekommenderar alltid att man träffas innan bröllopet och gärna att man kör en porträttsession, en så kallad pre-shoot. Då ser man om man klickar och man får som kund en inblick i hur fotografen jobbar.Pre shoot i Gamla Stan

 

Slutligen så har en seriös bröllopsfotograf alltid ett ordentligt avtal som ni båda skriver under. Detta kan inte nog poängteras! Det är jätteviktigt att  tydligt visa vad ni kan förvänta er av varandra, vad ni och fotografen får göra med bilderna osv. Be gärna att få se kontraktet i förväg, så att ni hinner läsa igenom det i lugn och ro.

 

En heldagsfotografering med en rutinerad bröllopsfotograf kan låta dyrt. Det är mycket pengar, men det är viktigt att tänka in varför en fotograf tar +20.000:- och en annan 5.000:- för en heldagsfotografering. Fråga gärna din bröllopsfotograf hur han eller hon räknat ut sitt pris. Räknar man tiden en seriös och duktig bröllopsfotograf lägger på ett bröllops blir det upp emot 30 timmars arbetstid. Då räknar man in all kommunikation, konsultationsmöte, förberedelser, pre-shoot, bildredigering, restid, mer förberedelser, själva bröllopsdagen (som ofta är en helg), efterarbete och mer bildredigering, leverans och uppföljning. Till detta tillkommer all tid som fotografen använt för att lära sig fotografera, kostnad för fotoutrustning, eventuella album/förstoringar, skatter och moms.

 

 

Stort lycka till med ditt bröllop oavsett vilken fotograf du väljer, och jag hoppas att ovanstående tankar kan hjälpa i val av fotograf.
bröllop i visby
www.photobyandreas.sephotobyandreas.se-24www.photobyandreas.se-wedding-hawaii-99www.photobyandreas.se-bröllopsfotograf-uppsala-stockholm-värmdö-129

 

sv_SESwedish
en_USEnglish sv_SESwedish
%d bloggare gillar detta: